Digitale transformatie: ook voor kleine bedrijven

20 oktober 2016 Ondernemen

Wanneer je als klein bedrijf het begrip “digitale transformatie” voorbij hoort komen is het waarschijnlijk iets dat je wegschuift naar grote bedrijven. Echter ook voor kleine bedrijven is het interessant en mogelijk essentieel.

Digitale transformatie betekent simpel gezegd de toepassing van digitale technologie in alle aspecten van de sociale samenleving. Deze digitale mogelijkheden werden eerder nog alleen als hulpmiddel gebruikt. Tegenwoordig zijn nieuwe business modellen, werkmethodes of andere mogelijkheden toe te passen voor bedrijven.

Digitale transformatie: wat & hoe

Het begrip wordt ook vaak gekoppeld aan het concept “papierloos gaan”. Digitale transformatie heeft invloed op de gehele bedrijfsvoering. Als klein bedrijf moet je twee zaken op orde krijgen “wat” en “hoe”.

  • Wat: welke digitale mogelijkheden ga je benutten in de organisatie
  • Hoe: hoe ga je om het doorvoeren van de veranderingen in de organisatie

De mogelijkheden

Op dit moment zijn 4 digitale mogelijkheden erg “hot” binnen bedrijven om toe te passen:

  1. Social: kan een organisatie gebruiken om zaken te ontdekken, zoals meer informatie over de klant.
  2. Mobility: tegenwoordig consumeren wij informatie en voeren wij ontzettend veel handelingen uit met onze mobiele apparaten.
  3. Analytics: inzichten kunnen worden gegenereerd via allerlei hulpmiddelen;
  4. Cloud: de ontwikkeling zorgt ervoor dat wij altijd en overal de beschikking hebben over onze bestanden. Wat o.a. nieuwe manieren van werken mogelijk maakt;

Ook als klein bedrijf kan je naar de mogelijkheden kijken om gebruik te maken van deze oplossingen. Ze kunnen van grote toegevoegde waarde voor je bedrijf zijn. Je kan een bedrijf neerzetten op een manier dat je concurrenten niet kunnen.

Het inzetten van technologie moet in samenspraak met je strategie gaan. Wat interessant is, is voor elke situatie anders. In de wereld van ziekenhuizen is de situatie ook weer aan het veranderen. Nu is de digitale impact vooral te zien in de behandelingsmethoden. In de toekomst zal dit waarschijnlijk verschuiven naar het gebruik van technologie in de diagnose fase.