WordPress back-ups maken: zorg voor zekerheid

14 augustus 2016 Wordpress
Wordpress back-up

Een kopie van iets hebben is eigenlijk altijd wel handig en slim, zo ook van je WordPress website. Zorg ervoor dat je regelmatig een back-up van je website maakt, mocht er iets misgaan dat je altijd terug kan naar de oude situatie. 

Het aantal keer dat je een back-up van je website moet maken verschilt natuurlijk heel erg per website. In het ene geval is een wekelijkse back-up meer dan voldoende, in het andere geval is één of meerdere keren per dag noodzakelijk. In het geval van WordPress (en ook andere content management systemen) is het met name belangrijk om een back-up te hebben voordat je een update uitvoert. De kans op problemen is dan namelijk het grootst. Zorg bij het maken van een back-up voor zowel een kopie van je bestanden als mede de MYSQL database.

Handmatige WordPress back-ups

Met de huidige mogelijkheden is dit eigenlijk niet de beste optie, maar je kan het natuurlijk wel gewoon zelf doen. Handmatig een back-up van je bestanden gaat vaak het makkelijkst via een FTP programma zoals FileZilla et cetera. Een database back-up kun je (vaak) maken door in te loggen bij phpMyAdmin via het controle paneel van je hostingpartij.

WordPress back-ups via de hostingpartij

Eén van de betere methodes voor automatische back-ups is door gebruik te maken van de backup mogelijkheden van je hostingpartij. Echter biedt niet iedere hostingpartij dit aan en is het ook te vraag of dit te koppelen is met bijvoorbeeld een cloud service. Wat er precies mogelijk is verschilt erg per partij, dus ga dit eens na bij jouw eigen host.

WordPress back-ups via een plugin

Een andere mogelijkheid is het installeren van een plugin zoals BackupWordpressBackup & Restore Dropbox en Updraftplus. Afhankelijk van de mogelijkheden van de betreffende plug-in kun je automatische back-ups instellen. Deze worden dan neergezet op je server of bij cloud diensten zoals Dropbox en Google Drive.

Meer informatie?

Heb je vragen met betrekking tot jouw WordPress website? Of ben je op zoek naar een web developer? Twijfel dan niet en neem eens fanatiek contact op met Fanatiek Media.