Waarom een aangekochte WordPress Thema niet ideaal is

20 augustus 2017 Wordpress

Regelmatig komen ze op diverse websites voorbij: aangekochte WordPress thema’s. Hiermee wordt bedoeld (in deze blog): een thema waarmee je met klikken en typen een website in elkaar kan zetten. 

Zulke thema’s zijn vaak afkomstig van Themeforest of het gaat om een thema zoals Divi. Ze bieden de gebruiker de mogelijkheid om via diverse instellingen de website naar zijn of haar hand te zetten. Kennis van HTML, CSS, PHP en Javascript is niet nodig. Toch loop je uiteindelijk tegen problemen aan.

Te veel mogelijkheden

De makers van een zo’n type WordPress thema proberen deze natuurlijk zo interessant mogelijk te maken voor zoveel mogelijk personen. Vanuit commercieel oogpunt terecht overigens. Dit zorgt voor:

  • Oneindig veel functies en mogelijkheden, terwijl je slechts een klein deel nodig hebt. Cliché maar waar: less is more.
  • Als beheerder is het overzicht vaak snel kwijt.
  • Het maakt je website onnodig complex en daardoor meer vatbaar voor fouten, problemen en dergelijke.

En de kracht van WordPress is juist de eenvoud.

Code is slordig

De thema’s bevatten vaak oplossingen (visual builders genoemd) om de pagina content helemaal naar je hand te zetten met kolommen, witruimtes, effecten, achtergrond en nog veel meer. Handig als beheerder natuurlijk, maar om het gewenste resultaat te bereiken is vaak heel veel code nodig. Die grote hoeveelheid code is niet goed voor je zoekmachine optimalisatie en pagina snelheid.

Specifieke wensen lastig te realiseren

De ervaring leert dat de eerste website opzet vaak wordt gemaakt binnen de voorbeelden en mogelijkheden van het thema. Vaak komen daarna situaties dat je specifiek iets wilt aanpassen. Dat is dan lastig, tijdrovend door de complexiteit.

Conclusie

De betaalde thema’s zijn prima en goedkope oplossingen voor verenigingen met weinig of geen geld, iemand die in zijn vrije tijd een website in elkaar wilt zetten over zijn hobby. Een goede, gebruiksvriendelijke en SEO vriendelijke WordPress website’s worden vanaf nul opgebouwd (of op basis van een framework zoals Foundation of Bootstrap) met alleen de functies erin gebouwd die echt nodig zijn.