Oppassen met te veel WordPress plugins

25 april 2016 Wordpress

WordPress geeft je door middel van plugins de mogelijkheid om functionaliteit toe te voegen aan de basisinstallatie. Dit gaat makkelijk via een aantal drukken op de knop, maar je moet hier ook echt mee uitkijken. Te veel & slechte plugins verminderen de site prestaties drastisch, oppassen met WordPress plugins dus.

Website performance en snelheid

Het toevoegen van meer (en meer) plugins aan een WordPress installatie zorgt er voor dat het aantal ingeladen scripts en dergelijke toeneemt. Dit kan een negatief effect hebben op de performance van je website zowel front-end als back-end. Heel simpel betekent meer inladen, namelijk ook langer wachten. Alles binnen de site wordt vertraagd.

Bovendien kunnen slechte plugins zorgen voor zogenaamde “rommel”. Dit heeft tot het gevolg dat bepaalde functies vanaf WordPress of andere plugins mogelijk niet meer naar behoren werken. Ook kan het serieuze problemen opleveren met het uitvoeren van updates.

Veiligheid van je website

Niet alleen de standaard WordPress installatie, maar zeker ook WordPress plugins zijn soms het doelwit van hackers. Slechte code bij plugins biedt kwaadwillende de mogelijkheid om je website binnen te dringen en dus schade aan te richten. Het is dus oppassen met WordPress plugins voor je veiligheid. Wanneer je een bepaalde plugin niet meer gebruikt moet je deze niet alleen uitschakelen, maar ook verwijderen.

De juiste plugin kiezen

Voor elke website is belangrijk om apart te bekijken welke plugins echt noodzakelijk zijn. Daarnaast is het raadzaam om plugins te testen in een testomgeving van WordPress. Om je keuze verder te bepalen zijn diverse indicatoren aanwezig om de kwaliteit te bepalen:

  1. Veel downloads;
  2. Updates (vaak & recent);
  3. Reviews;
  4. Reacties op het internet;

Vragen of advies nodig?

Het gebruik van plugins is zeker niet af te raden, maar weeg altijd de voor- en nadelen eerst af. Na aanleiding van dit bericht over het oppassen met WordPress plugins vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.