WordPress plugins die enorm handig zijn

24 maart 2016 Wordpress
Handige Wordpress plugins

Er is een enorm aanbod aan WordPress plugins beschikbaar. Om de keuze wat inzichtelijker te maken hebben wij enkele handige plugins op een rijtje gezet. Verder is het advies van Fanatiek Media vooral niet te veel plugins te gebruiken. De kans om problemen bij updates en dergelijke is dan veel groter.

1. Compress JPEG & PNG images – TinyPNG

Een snellere website is nu eenmaal beter. Dit heeft ook een positive invloed op je SEO score. Deze Wordpress plugin van TinyPNG zorgt voor een optimalisatie van alle afbeeldingen op je site. Het gaat om de verkleining van de bestandsgrootte, zondere kwaliteit en scherpte te verliezen. Elke nieuwe afbeelding wordt met de hulp van deze plugin automatisch gecomprimeerd. Uiteraard is het ook toe te passen op de huidige afbeeldingen van je site.

https://nl.wordpress.org/plugins/tiny-compress-images/

2. Contact form 7 + honeypot

Een contactformulier op een website kan eigenlijk niet ontbreken. Het is namelijk een heel toegankelijke manier voor bezoekers  om contact met je op te nemen. Contact Form 7 is een simpele maar ook flexibele plugin om dit realiseren. Naast de standaard tekstvelden is het ook mogelijk om andere type velden toe te voegen zoals: telefoon, mailadres, datum, getal, drop-down menu, selectievakjes, bestand en meer.

https://nl.wordpress.org/plugins/contact-form-7/

Contact form 7 Honeypot
Uiteraard zit niemand te wachten op nutteloze spam in je inbox door een contactformulier. Dit is te voorkomen door het gebruik van een CAPTCHA, maar deze zijn eigenlijk nooit gebruiksvriendelijk. Een andere betere oplossing is de zogenaamde honeypot. Het werkt simpel, maar is ook erg effectief. Aan de hand van deze plugin kun je een onzichtbaar veld toevoegen die leeg moet blijven. Normale bezoekers laten dit veld automatisch leeg, omdat zij dit invulveld niet zien. SPAM robots aan de andere kant vullen (vaak) automatisch alle velden in, dus ook het honeypot veld. De SPAM robot krijgt daardoor een foutmelding en kan daardoor het bericht niet sturen.

https://nl.wordpress.org/plugins/contact-form-7-honeypot/

3. Contact form DB

Deze plugin slaat alle ingevulde formulier data automatisch op in je database.Zo kun je later een makkelijk overzicht uitdraaien van alle ingevulde formulieren op jouw website. Deze WordPress plugin werkt met Contact Form 7, maar ook met allerlei andere formulier plugins.

https://nl.wordpress.org/plugins/contact-form-7-to-database-extension/

4. Advanced Custom Fields

Standaard heeft een bericht of een pagina alleen een titel en groot tekstveld. In sommige gevallen zal dit voor het ontwerp van je pagina niet voldoende zijn. Met de “Advanced Custom Fields” plugin is het mogelijk om allerlei extra velden toe te voegen. Deze velden verwerk je daarna in je thema met code. De oplossing zorgt ervoor dat je niet meer in het standaard tekstveld met allerlei codes hoeft te werken.

De mogelijkheden zijn divers. Denk aan een extra tekstveld, een keuzeveld, afbeeldingen, documenten, datum prikker, Google Maps en meer.  De plugin beschikt een uitgebreide documentatie, zodat je altijd terug kunt vinden hoe je met bepaalde velden om kan gaan.

https://nl.wordpress.org/plugins/advanced-custom-fields/

5. Sendgrid

“E-mailberichten” en “het niet aankomen” kan bij formulieren op een website nog al eens een probleem zijn. Om deze kans tot het minimum te verkleinen is het slim om “transactionele” berichten vanaf de site te versturen met de hulp van een partij. Wij maken hiervoor gebruik van Sendgrid, maar ook er zijn ook andere bedrijven zijn hierin actief zoals Mailjet & Mailgun. Wanneer je meerdere websites hebt kan de Sendgrid dashboard dienen als een overzichtspagina voor alle ingevulde formulieren op de diverse sites.

https://nl.wordpress.org/plugins/sendgrid-email-delivery-simplified/

6. Simple 301 redirects

Elke pagina bouwt waarde op door de tijd heen. De waarde bepaald op welke positie een pagina terug komt in de zoekresultaten. Soms komt het voor dat je de URL van een pagina moet aanpassen, dan is heel erg raadzaam om een 301 redirect in te stellen. Allereerst zorgt dit ervoor dat bezoekers geen 404 (pagina niet gevonden) melding krijgen. Ten tweede speelt een zoekmachine de waarde van oude pagina door naar een nieuwe pagina.

https://nl.wordpress.org/plugins/simple-301-redirects/

7. Adminimize

Wanneer je meerdere mensen toegang geeft tot het WordPress beheer kun je met deze plugin niet noodzakelijke functies verbergen. Een overzichtelijke backend maakt het beheer van een website alleen maar makkelijker. Overige beheerders krijgen op deze manier alleen te zien wat echt nodig is.

https://nl.wordpress.org/plugins/adminimize/

8. Yoast SEO

De Yoast SEO plugin is eigenlijk wel één van de bekendste WordPress plugins. Via deze add-on kun je makkelijk bij berichten, pagina’s of post types een meta titel of beschrijving toevoegen. Verder helpt de tekstanalyse om de inhoud zoekmachine vriendelijker te maken. Je krijgt dan tips of er bijvoorbeeld voldoende woorden, afbeeldingen en verwijzingen (links) in je tekst staan.

Er is nog meer mogelijk met deze plugin naast deze bekende functies. Zo kun je duidelijk maken welke Social Media profielen er bij deze website horen. Ook is het mogelijk om een XML sitemap te generen die je daarna kan toevoegen aan Google Search Console. Hiermee heeft Google beter in kaart uit welke pagina’s en berichten je site bestaat. Maak verder ook je website structuur duidelijk met het toevoegen van breadcrumbs. Tip: ga elk onderdeel van de plugin na, zodat je de plugin optimaal inzet.

https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

9. Google Analytics by Yoast / MonsterInsights

Eén tool die eruit springt om je statistieken bij te houden van je website: Google Analytics. Met deze plugin, vroeger ook van Yoast, kun je eenvoudig de code toevoegen aan de site om alles bij te houden. Extra handig is dat de WordPress plugin ervoor zorgt dat inlogde gebruikers niet worden meegenomen in de statistieken. Heb je uitgaande links op je site of downloads naar bijvoorbeeld PDFs en wil je meten hoe vaak hierop geklikt wordt? Dan is dat met deze plugin ook mogelijk.

https://nl.wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/

Vragen over WordPress Plugins?

Heb je na aanleiding van de blog vragen of opmerkingen over het gebruik van deze of andere WordPress plugins? Stuur ons dan een bericht en wij kijken natuurlijk hoe we je kunnen helpen.